Scratch - це візуальне середовище програмування, для створення простих ігор, за допомогою готових спрайтів і функціональних блоків. Ця програма відмінно підходить для того, щоб вступити в світ програмування і навчиться логічно мислити. Логічне мислення - це те, що необхідно практикувати з самого дитинства, так як це допоможе в майбутньому сприймати інформацію і приймати рішення швидко. Логічне мислення допомагає вирішувати математичні завдання, правильно будувати речення і вивчати нові мови. Уміння будувати алгоритми і мислити більш абстрактно - це основний навик, який розвивається при роботі зі створенням власної програми. Дізнатися, що таке алгоритми і навчиться програмувати можна з самого дитинства за допомогою програми Scratch. Програмування scratch для дітей зараз пропонують приватні школи робототехніки та програмування, де дитина може отримати основи програмування і створити свої перші програми.
Scratch notebook
Програмування для дітей найкраще підносити у вигляді гри, таким чином, інформація засвоюється швидше, до того ж дітям стає цікавіше створювати гри, в які потім вони зможуть пограти. Зараз, програми навчання з програмування для дітей, ґрунтуються на асоціативному сприйнятті інформації, показуючи безліч прикладів однієї і тієї ж задачі, щоб кожна дитина мала можливість отримати в голові відповідь: для чого використовувати певний блок і в якому порядку? Обов'язковою є постійна практична робота і повторення вже вивченого матеріалу. Дітям складно засвоювати нову інформацію, кількість якої велике. Постійне повторення і використання в багатьох випадках, дає можливість дитині зрозуміти чому конкретний блок працює саме так.
Візуальне програмування не замінює частину програми. Візуальне програмування позбавляє можливості допущення помилки в програмі, а також дозволяє наочно запам'ятати, як виглядає певний блок і яку функцію він виконує, адже запам'ятати набір тексту значно складніше. Блоки в Scratch відображаються різними кольорами і спеціальні форми у вигляді пазла, що дає можливість ще простіше запам'ятовувати як виглядає певна програма і як з'єднувати блоки, щоб програма працювала правильно. Все програмування зводиться до якоїсь грі, де необхідно зібрати правильно пазл, щоб отримати бажаний результат.

Програма курсу scratch для початківців.

Програма побудована таким чином, що діти знайомляться з базовими поняттями і відразу ж їх застосовують на практиці. Перші заняття пов'язані з простими алгоритмами, де діти створюють свої прості ігри. Учні тренуються користуватися комп'ютером в цілому, друкувати, а також перетягувати блоки. Всі програми будуть між собою схожі, тому діти потроху починають запам'ятовувати, що роблять блоки і коли їх необхідно застосовувати. Першим етапом перевірки успішності вже через чотири уроки. Діти отримують самостійні завдання по створенню гри і тут же стає видно, хто як засвоює матеріал і які можуть бути помилки. Після цього, ігри стають все складніше, але при цьому, постійно повторюються такі поняття, як:
  • Змінна;
  • Алгоритм;
  • Умова.
Ці базові поняття і є основою в перших іграї, які створюють діти, таких як:
  • Гонки;
  • Лабіринт;
  • Pacman.
FlappyBird
Scratch можна вивчати не тільки на прикладах у вигляді ігор, але також з використанням програмованих платформ і простих роботів. Спеціальна програма S4A має такий же функціонал і принцип роботи, як і звичний для дітей Scratch, тільки в цю програму додатково додані команди для роботи з платформою Arduino. Кожна дитина отримує Arduino, яку починає програмувати за допомогою блоків, які є в S4A. Таким чином, коли учні підключають блоки і запускають програму, вони відразу ж бачать, як ця програма виконується на платформі. Це ще один спосіб наочно показати, як діє той чи інший блок і для чого він використовується. У майбутньому ці знання можуть стати в нагоді для створення все більш складних програм і роботів. Викладачі ніколи не обмежують дитячу фантазію і намагаються її підтримати, тому якщо учневі прийшла цікава для реалізації ідея, то її також можуть втілити на уроці і всі побачать, як їх думка може стати реальною за допомогою створення правильної програми, яку вони придумують командою.
Вивчати Scratch можна вже з 8-ми років, без основних навичок роботи з комп'ютером і будь-яких знань, так як курс передбачає вивчення основ створення програм і конструювання роботів з нуля. Крім того, діти також отримують великий досвід роботи з комп'ютером і його можливостями, які знадобляться йому в житті.

Записуйся на навчання програмування в середовищі scratch.

Навчальний центр Еврика має курс з вивчення Scratch для дітей від 8-ми років. Цей курс є базовим, після якого дитина зможе вибрати для себе, що йому цікавіше і що б він хотів вивчати. Сам курс орієнтований на дітей, які ще не стикалися з робототехнікою і бажають вивчати нове. Діти займаються в групах, що допомагає їм швидше засвоювати матеріал, оскільки викладачі постійно ведуть діалог з дітьми, ставлячи питання щодо раніше вивченого матеріалу. Програма побудована так, що діти, вивчивши матеріал на першому уроці, використовували ці знання в наступних уроках цього курсу. Діти до кінця року розбираються в поняттях: алгоритм, цикл, умова, змінна і зможуть самостійно виконати прості програми, а також ігри, базовані на вивчення логіки і правильності побудови програм. Заняття проходять дві години і кожен урок починається з повторення матеріалу. Програма Scratch орієнтована не на вміння малювати спрайтів для ігор або ж теоретичне вивчення програм, а на вивчення того, як створюються ігри, які блоки за що відповідають і як створювати програми різної складності.